CEDR, který pomáhá lidem s duševním onemocněním, má nový název i prostory

Společnost CEDR, která od roku 1994 pomáhá zkvalitňovat život lidem s duševním onemocněním, má nový název i prostory. „Už nejsme CEDR Pardubice, ale CEDR – Centrum duševní rovnováhy,“ řekl Michael Skalický, ředitel organizace, která se přestěhovala do modernější budovy v širším centru Pardubic nedaleko „myší díry“ u rychlodráhy. Tu nejprve koupila a poté rekonstruovala. Z celkové částky blížící se 40 milionům korun získala přes 35 milionů korun z evropských dotací.

Sociální služby na nové adrese Hlaváčova 394 v Pardubicích

„Sociální služby nyní poskytujeme na adrese Hlaváčova 394 v Pardubicích,“ upřesnil ředitel organizace, která ze svého názvu vypustila město Pardubice. „Není to nic proti Pardubicím,“ usmíval se rodilý Hradečák. „Změna názvu vyplynula z interní debaty. Chtěli jsme lépe definovat, že působíme v celém Pardubickém kraji, nikoliv jen v Pardubicích. Předchozí název byl zavádějící. Když naši klienti či zájemci o naše služby zavolali třeba do naší pobočky v Ústí nad Orlicí, tak se dost často lekli a zavěsili, jakmile se naši zaměstnanci představovali, že jsou z CEDRu Pardubice a přitom působili v Ústí,“ vysvětlil ředitel společnosti CEDR, jež letos slaví třicáté výročí existence. „K tomuto jubileu jsme si nadělili pořádný dárek. Ten pro nás představuje významný posun z pohledu kvality práce s klienty i z pohledu stabilizace organizace,“ podotkl Michael Skalický.

CEDR dokáže propojit sociální službu se zaměstnáváním

Slavnostního otevření nových prostor CEDRu se zúčastnil i radní Pardubického kraje zodpovědný za sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola. „Je důležité pamatovat na rozvoj sociálních služeb pro osoby s duševním onemocněním i tímto směrem. Často se zaměřujeme na podporu těch, kteří potřebují pomoc, ale někdy se zapomíná na zaměstnance a stabilizace týmu. V případě tohoto projektu se podařilo vše krásně spojit,“ sdělil Pavel Šotola.

„Jsme moc rádi za práci, kterou CEDR odvádí. Dokáže propojit sociální službu se zaměstnáváním. Tím zlepšuje kvalitu života lidem, kteří potřebují pomoc a podporu. Proto přeji dostatek energie a sil, aby se CEDRu i s novým názvem dobře dařilo. Myslím, že Centrum duševní rovnováhy skvěle vystihuje podstatu jeho počínání,“ dodal krajský radní.

Kde je možné získat bližší informace o CEDRu?

Společnost CEDR – Centrum duševní rovnováhy vytváří také pracovní místa pro osoby se zdravotním omezením ve třech dílnách v Pardubicích a v dílnách v Ústí nad Orlicí, Dolních Libchavách a v Kladně u Hlinska. Zároveň podporuje rozvoj sociálního podnikání a zaměstnávání osob obtížně umístitelných na běžném i chráněném trhu práce.

Od roku 2019 pod značkou CEDRu funguje rovněž Centrum KOMPRE, které nabízí sociálně rehabilitační program pro osoby po cévní mozkové příhodě a jiném získaném poškození mozku. A to jak ambulantní formou, tak přímo v terénu v domácím prostředí klienta. Tomu je k dispozici poradenství sociálního pracovníka, ergoterapie, logopedie, kognitivní trénink, relaxační cvičení, psychoterapie a fyzioterapie.

Bližší informace o společnosti CEDR je možné najít na www.cedrops.cz.